maandag 25 april 2011

Koelen en regenereren

Ons huis wordt in de winter verwarmd door de warmtepomp. Het systeem waar wij voor gekozen hebben is ook voorzien van een passieve koeling. Uit een onderzoeksrapport van TNO heb ik uitleg over passieve koeling gekopieerd:

Een manier om actief/passief koelen te definiëren is de volgende:
− Actief koelen is een manier van koelen waarbij ergens in het systeem warmte
wordt opgepompt van een lage naar een hoge temperatuur.
− Passief koelen is een manier van koelen waarbij warmteoverdracht op een natuurlijke wijze gebeurt van een hoge naar een lage temperatuur. Wel kan er sprake zijn van hulp energie (pomp, ventilator) en/of een automatische regeling. Het totale energiegebruik blijft echter een orde van grootte kleiner dan in het geval van actieve koeling.


Bij ons houdt dit in dat we de warmte afvoeren door de buizen die in de grond aangelegd zijn. In feite gaan we de grond verwarmen om het huis te koelen. Het voordeel hiervan is, dat de bron weer opwarmt zodat we deze winter het huis omgekeerd weer kunnen verwarmen.

We hebben op de begane grond, maar ook op de verdieping, vloerverwarming aangelegd. Die vloer wordt nu gebruikt om de woning te koelen. 

Op mijn vorige stukje kwam een reactie dat er met balansventilatie best een raampje open mag. Dat is ons wel bekend, maar dat het niet meer hoeft om te ventileren tijdens onze afwezigheid geeft een veilig gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten