zaterdag 31 juli 2010

Warmtepomp

Voor de verwarming van ons huis gaan we, zoals ik eerder schreef, gebruik maken van een speksteenkachel. Dat is gezellig, geeft een lekkere warmte en het is duurzaam, maar ook bewerkelijk. Er ligt al een hele stapel gekloofd hout, maar soms is de tijd er niet voor om lekker te stoken en wil je het toch warm hebben in huis. Als hoofdverwarming (en koeling in de zomer) en warmwatervoorziening gaan we een warmtepomp gebruiken. Voor deze warmtepomp hebben we een horizontale collector (bodemwisselaar) aangelegd in de laatste week van de vakantie.
Even wat cijfers, om een beeld te krijgen van het geheel:
In totaal is er een vak van 54 meter lang, 20 meter breed en 1.50 meter diep uitgegraven. Dat is in totaal ruim 1600 m3 zand. 
In de immens grote kuil (met de afmeting van een wedstrijdzwembad) zijn op de bodem tyleenslangen gelegd met een totale lengte van 2 kilometer. 
Door deze slangen zal een mengsel van water en glycol gaan stromen.
We hebben de slangen allemaal aan elkaar gekoppeld, het wordt een gesloten systeem. Om te testen of alle slangen zo aan elkaar gekoppeld zijn dat er geen lek in zit moet het geheel op een hoge druk gebracht worden. Deze druk moet constant blijven gedurende minimaal een etmaal. Daar is nu het wachten op.Meer foto's van de aanleg vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten